interviews conflict

Interview Marelle Boersma

Om te laten zien dat dromen echt kunnen uitkomen, wil ik ook het verhaal van Susan Moonen aan jullie laten zien. En dus heb ik haar wat vragen voorgelegd.


1) Je debuut 'Conflict' is verschenen. Wat betekent dit voor jou?
Als kind wilde ik maar één ding. Schrijven. Na een studie economie en een carrière bij Rabobank, ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Mijn boek zou gepubliceerd worden. Alles viel op zijn plek en ik ben erg tevreden met het schrijvend leven dat ik sindsdien leid.

2) Heb je al reacties van lezers/recensies?
Zeker. Er worden dingen geschreven als 'het verhaal kruipt onder je huid, in je hersenen en laat je niet meer los', 'superspannend plot' en 'adembenemend debuut'

3) Hoe lang heb je over het schrijven gedaan (van spannend idee tot spannend boek)?
Precies één jaar. Het verhaal zat in mijn hoofd en de kaders van de hoofdstukken stonden. Van elk hoofdstuk had ik de eerste en de laatste zin geschreven, compleet met de gebeurtenissen in dat betreffende hoofdstuk. Voor mij voorkomt dit dat het verhaal met me 'op de loop gaat' Al komen er soms onverwachte plotwendingen naar boven tijdens het schrijfproces. Dat zijn de magische momenten!

4) Je hebt een training bij mij gevolgd. Aan welk onderdeel heb jij het meest gehad? Of waar zou jij nog behoefte aan hebben?
Wat me erg hielp was het oefenen van de pitch bij een uitgever. Ik bleek het onderliggende thema van mijn boek niet helder in beeld te hebben. En met alleen het verhaal dat je thriller spannend is ben je niet onderscheidend genoeg, leerde ik. Op de terugweg vanuit Amersfoort heb ik mijn spraakrecorder de hele weg lang ingesproken. Toen ik thuiskwam had ik het thema helder in beeld en was ik er klaar voor.
En wat in de training goed naar voren kwam, was dat een uitgever direct in het verhaal gezogen moet worden. Als de eerste alinea's niet pakkend genoeg zijn, gaat het boek op de bekende slush pile. Mijn eerste hoofdstuk heb ik ontelbare malen aangescherpt en fijngeslepen.

5) Jouw debuut is er. Hoe nu verder?
Ik ben druk met 'Zwarte Aarde' Het idee voor deze thriller ontstond in mijn moestuin, die in al haar kaalheid erg leek op een verlaten begraafplaats. Eigenlijk schrijf ik de hele dag door. Niet alleen achter mijn laptop, maar ook door prikkels die volgen uit mensen, ontmoetingen, beelden, natuur en ontelbare zaken meer die, voor mij, het dagelijks leven van een schrijfster bergen energie geven!