interviews conflict

Interview Boekentip


Welke boekentip heb je voor ons?
De kracht van het nu - Eckhart Tolle

Dit boek heeft mij geleerd om in het moment (het nu) te leven. Je verleden hoeft geen invloed meer te hebben op wie je nu bent. Als dat wel zo is, dan laat je dat zelf toe, doordat je er onbewust voor kiest je ego te voeden met (negatieve) gedachten. De toekomst is onbekend, en zorgen maken hierover heeft dus geen enkele zin. Ook leert dit boek je om steeds onbevangen te kijken naar de wereld om je heen (eigenlijk zoals een kind steeds verwonderd om zich heen kijkt) De kracht van het nu maakt je bewust van de oordelen en waarheden die je jezelf oplegt, zowel naar je eigen persoon als naar anderen. Jij bent niet je denken, en als je dat eenmaal begrijpt ligt de wereld (opnieuw) aan je voeten. Verzet tegen wat is heeft geen zin, en accepteren van dat wat wel is geeft ruimte en nieuwe lucht.
Ik heb mijn authenticiteit hervonden, en het is mede door dit boek dat ik mijn meisjesdroom rondom het schrijven opnieuw heb opgepakt.

Wie ben je?
Ik ben Susan Moonen, 35 jaar, getrouwd, en moeder van 2 dochters (4 en 6) en een zoon (0)
Ik houd van genieten met mijn gezin, (biologisch) eten en koken, zingen in mijn koor, schilderen, mooie gesprekken met mensen én mijn passie schrijven.
Als klein meisje droomde ik van een leven als schrijfster, en ik was goed op weg. Als gevolg van mijn nuchterheid en de wil om financieel onafhankelijk te zijn koos ik voor (rationele) zekerheid. Ik volgde een studie en vond een baan. Daarna bestond mijn leven uit verder studeren, het bouwen van een huis, kinderen krijgen en carrière maken in de financiële wereld. Steeds als ik las over mensen die hun droom hadden nagejaagd voelde ik een zweem van spijt. Dat had ik ook in me!

In 2009 ben ik weer begonnen met het schrijven van verhalen, één daarvan is gepubliceerd in een bundel ("Ik, Saar en het belang van een grote keukentafel " Ikvertel, 30 bijzondere verhalen - Uitgeverij De Waterslager)
Na de geboorte van ons laatste kind, heb ik in mijn verlof volop tijd genomen om me opnieuw bewust te worden van mijn passie, en ik besloot het schrijven serieus aan te pakken (en dit keer niet meer los te laten) Met een beetje geluk kan ik nog een jaar of vijfendertig vooruit ; )
Ik ben een gelukkig mens, vanwege de combinatie die mijn baan en het schrijven vormen.

Wat doe je?
Ik heb economie gestudeerd en werk bij de Rabobank. De rest van mijn tijd ben ik druk met mijn gezin en schrijven. Op dit moment schrijf ik ongeveer 15 uur per week. Elke vrijdag schrijf ik een column voor Gezinspiratie, elk kwartaal een kort verhaal voor Ikvertel en ik neem deel aan een maandelijkse schrijfkring.

Ik ben druk met het schrijven van mijn eerste thriller, mijn plan is om het in december af te ronden. Het gaat over Eva en Lotte, hartsvriendinnen sinds de kleuterschool. Als Eva steeds meer aanwijzingen krijgt dat Niek (Lottes' man) meer weet van de verkrachte vrouwen, die dood gevonden worden rondom het stadje Ravenstein, staat ze voor een enorm dilemma. Deelt ze haar angstige vermoedens, en zet ze daarmee haar vriendschap op het spel, of houdt ze haar mond en brengt ze daarmee haar beste vriendin in gevaar. En wat als ze het helemaal mis heeft?

Het onderliggende thema is loyaliteit in relaties tussen mensen. Waar ligt de grens? Hoe ver ga je om je partner of beste vriendin te beschermen? Kies je voor verstand of gevoel?

Het boek speelt zich af in de benauwende, smalle straatjes van het oude stadje Ravenstein en de eenzame, verlaten dijk die bij het stadje ligt. Dit contrast maakt de sfeer afwisselend beklemmend en eenzaam.

Ik heb ervoor gekozen mijn boek eerst helemaal af te schrijven, dan ga ik een goede manuscriptbeoordelaar in de arm nemen, en vervolgens zoek ik een uitgever. Met dat laatste ben ik nu totaal nog niet bezig. Eerst het één, dan het ander. Kwaliteit staat voorop.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen?
Een gedeelte van mijn boek speelt zich af in Domburg. Afgelopen weekend ben ik daar geweest voor onderzoek, want ik wil precies weten waar ik over schrijf. Ik heb foto's gemaakt, (opnieuw) de sfeer geproefd en straatjes bekeken. Daarmee ben ik in Eva, de hoofdpersoon, gekropen. Het is bijzonder om zelf de emoties van je hoofdpersoon te ervaren, voor mij zijn het levende mensen geworden. Overigens geloof ik ook dat je pas overtuigend over een plek kan schrijven, als je er zelf geweest bent. De geur van de zee, het zilte, het zand en de wind: dat moet de lezer in mijn boek terug voelen. De leegheid van het strand, in combinatie met de nauwe, overwoekerde paadjes in de duinen gaven precies de juiste sfeer voor mijn boek.

Ditzelfde heb ik ook gedaan in Ravenstein zelf, de gebeurtenissen in mijn boek zijn terug te herleiden naar straatjes, stukjes bos en andere spannende locaties rondom het oude stadje. Ik kan me voorstellen dat je, na het lezen van dit boek, als lezer op de plek wil staan waar "het" gebeurd is.

Wie zijn je favoriete schrijvers?
Onlangs ben ik benaderd voor een interview door het tijdschrift Esta (verschijnt in september) Zo kwam ik in contact met Yolan Witterholt. Ik vind haar een puur en authentiek mens dat een mooie kijk op de wereld heeft. Haar boek "Het goede moeder gedoe" is een aanrader, omdat het op humoristische wijze beschrijft waar je als goede moeder op stuk loopt zo nu en dan. Iedereen die in de kleine kinderen zit? Ik zeg lezen!

Wat zijn je favoriete boeken?
Eten Bidden Beminnen - Elizabeth Gilbert
Da Vinci code - Dan Brown
Millennium Trilogie - Stieg Larsson
Taal is zeg maar echt mijn ding - Paulien Cornelisse
En op schrijfgebied:
Handboek voor schrijvers - Maaike Molhuysen en Louis Stiller
Bestseller - Paul Sebes
Spanning in verhalen - René Appel

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?
Ik ben De avonden van Reve aan het herlezen. Nu ik druk met ben met mijn eerste boek, wil ik mijn literatuurkennis verfrissen. Wat maakt boeken succesvol? Hoe is de sfeer? Vanuit welk perspectief is het geschreven? In welke tijd? Hoe zit het met het "show don't tell" gehalte? Sinds ik schrijf, lees ik anders.
Mijn nog te lezen stapel is zo hoog, hij valt bijna om : )

Verder heb ik Schaduwspelen van Marelle Boersma op mijn nachtkastje liggen.
Onlangs volgde ik een workshop bij haar en ze is voor mij een integere en inspirerende vrouw. Marelle is een ervaren auteur die schrijft over verborgen leed in de samenleving.

Welk boek heeft echt indruk op je gemaakt?
Haar naam was Sarah - Tatiana de Rosnay.
Het voelde net als mijn verhaal "Het kindje van mama" (te lezen op mijn site), toen ik het geschreven had voelde ik me zo akelig, dat ik eigenlijk wilde dat het niet was ontstaan. Ditzelfde gevoel gaf dat boek me. Soms zijn dingen zo gruwelijk dat je ze eigenlijk liever buiten je hart houdt.

Waar zou je zelf ooit een tweede boek over willen schrijven?
Mijn plan is om mijn 52 beste columns te bundelen als vervolg op mijn eerste boek. Onder andere daarom schrijf ik elke vrijdag een column voor Gezinspiratie. Maar voorlopig ben ik druk met het ze goed mogelijk schrijven van mijn eerste thriller. En dat kost tijd, ik ben een perfectionistisch mens.

Voorkeur Boek of E-book
Ik besteed relatief veel tijd aan social media, dus je zou misschien als antwoord een E book verwachten. Maar nee, ik kon als kind al uren dralen in de bibliotheek in Ravenstein (ook het stadje waar ik geboren en getogen ben) en als ik nu een boekhandel binnenloop geniet ik van de geur van papier en inkt. Een boek is voor mij het summum van geluk en als ik er één koop moet ik gewoon even aan de bladzijdes ruiken. Dus nee, geen E book voor mij.

Mijn doel?
Een uitgever vinden voor mijn boek.
Dan heb ik mijn meisjesdroom bereikt en stroomt er puur geluk door mijn aderen.